Main menu
Andrei Butnarasu - blog personalciclism evenimente iasi iasi mountain bikingTot ce tebuie să știi despre Jooyridez – Ture ghidate de eMountain Bike

Tot ce tebuie să știi despre Jooyridez – Ture ghidate de eMountain Bike

Jooyridez e un serviciu de ture ghidate cu biciclete asistate electric. Aşadar se organizează un grup şi se parcurge un traseu predefinit. Grupul este însoțit de unul sau mai mulți ghizi.

Cine poate participa la ture?
În principiu oricine are peste 18 ani și poate pedala pe o bicicletă convențională din Iaşi până în apropierea Primăriei Bârnova, acolo unde îşi au sediul cei de la JoyRidez.

 Ca şi target, business-ul pare a fi adresat persoanelor fizice dar şi companiilor care doresc activități recreaționale pentru angajații lor. Eu cred că pentru un puşti de 18 ani, o tură alături de prieteni ar reprezenta un cadou memorabil. Serviciile lor sunt adresate şi celor care doresc să testeze o bicicletă electrică.

Pentru ca o tură să aibă loc trebuie să existe minim 4 participanți, maxim 22. Pentru a-ți rezerva locurile trebuie să faci un booking pe site, apoi să suni pentru confirmare.

Care sunt senzațiile oferite de o bicicletă electrică?
Plăcute, clar. Mai ales în rampă, când te năpusteşti răzbunător asupra dealurilor pe care te-ai chinuit ani la rândul să le urci cu o bicicletă convențională. Am făcut lejer două KOM-uri pe Strava dar le-am şters ulterior pentru că trişatul strică farmecul jocului.
Dar ce am savurat cel mai mult au fost momentele în care m-am băgat cu full suspension-ul prin toate gropile, obstacolele şi noroaiele ca să ies apoi în forță, propulsat de motorul electric. Mi-a fost imposibil să nu zâmbesc de fiecare dată.

Să nu uităm nici de în care am depăşit pe un drum prăfuit, la deal un boss cu BMW. Probabil e încă în stare de şoc.

Asistența la pedalare funcționează până la 26 km/h şi, probabil din rațiuni de siguranță, bicicleta nu accelerează la vale. Dacă vrei să depăşeşti pragul de 26 km/h va trebui să pedalezi în forță ori să te dai pe o coborâre mai serioasă.

Ce biciclete au?
Hard tail, full suspension şi fat bikes, toate fabricate de Cube. Motoarele sunt Bosch Performance CX, display-urile Bosch Intuvia. Acumulatorii au capacitatea maximă disponibilă, de 500 Wh. Există mărimi diferite, inscripționate la vedere, pe cadru.
Pentru a avea parte de o experiență completă, îți recomand să alegi versiunea full suspension.
Hardtail Cube Reaction Hybrid SL 500

Hardtail Cube Reaction Hybrid SL 500

 

fat bike Cube Nutrail Hybrid 500

Fat bike Cube Nutrail Hybrid 500

full suspension Cube Stereo 120 PRO 500

Full suspension Cube Stereo 120 PRO 500

E-bike-urile au 4 trepte de asistare la pedalare: Eco, Tour, E-MTB si Turbo. Eco e cel mai power saving, Tour e un nivel peste iar Turbo cel mai puternic. E-MTB e un „amalgam smart” dintre Tour și Turbo. Mai există și un mod Walk. Acesta te asistă în momentele în care faci push bike, propulsând bicicleta până la 5 km/h câtă vreme tu mergi pe lângă ea. N-am testat, m-a ferit Dumnezeu.

Selecția modurilor se face direct de pe butoanele integrate în display. E super distractiv să te joci cu ele, mai ales să pornești și să oprești asistența din mers, pentru a sesiza cât de mult te ajută motorul electric. Eu m-am încăpățânat să merg o parte din drum cu asistența oprită. Pe plat, poți pedala destul de lejer fără motor pe distanțe rezonabile, dar odată ce se schimbă înclinația greutatea își face simțită prezența.

Toate traseele sunt calculate astfel încât să nu existe riscul de a ajunge înapoi pe low battery. La plecare, cu bicicleta cea mai grea (24.9 kg), modul eco îmi garanta un range de 88 km.

Apropo de frica de a rămâne fără baterie. În termeni de specialitate aceasta se numește Range Anxiety.

Care sunt traseele?
În primul rând traseele sunt împărțite în trei categorii:începători, avansat.şi expert. Majoritatea sunt în zonele Bucium, Bârnova sau Poiana cu Cetate.
Cât costă?
Aproximativ 50 euro/persoană, cu mici oscilații în funcție de traseu şi de tipul de bicicletă ales. Conform configuratorului de pe site, cel mai lung traseu combinat cu
Unde își au sediul?
În Bârnova, județul Iaşi. Cum vii dinspre oraş, virezi stânga pe drumul spre Primărie și în dreptul ei urci spre dreapta. N-ai cum să-l ratezi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *