Main menu
Andrei Butnarasu - blog personalGuest PostSunt student la Facultatea de Farmacie și-ți explic de ce iarba nu-i chiar așa de okay pe cum ai crede

Sunt student la Facultatea de Farmacie și-ți explic de ce iarba nu-i chiar așa de okay pe cum ai crede

Un guest post de Gabriel Luca.

Înainte să intru în subiect, am să-ți zic încă de aici, din primul rând, că nu sunt studentul tipic de la Facultatea de Farmacie sau Medicină și că articolul asta înainte de toate, este scris din perspectiva unui om căruia pentru o vreme i-a plăcut să fumeze și care a stat înconjurat de artiști și tot felul de oameni diverși cărora le plăcea asta.

Daca ești fumător și deja simți că vrei să-mi sari în cap cu idei de genul: “Frate, tu scrii astea așa, că vrei să aperi sistemul nedrept și nu vrei că lumea să se trezească!” Am să-ți zic din start, că nu ăsta este interesul meu, pentru că dacă ar fi, poate nu mi-aș fi asumat riscul de a scrie asta, de la bun început. Mă gândesc totuși, că o să dai o atenție mai mare cuiva că mine, care și-a pierdut  nopți prin Vamă dar care, studiază și chestia asta foarte complicată și grea decât cuiva care iți spune doar despre cifre și date științifice. Daca nu ești fumător și crezi că în articolul ăsta ai să găsești un prilej bun să duci o cruciada împotriva acestei plante, să știi că nici ăsta nu este scopul meu, deci, ia-ți gândul!

De ce scriu acest text?

Noi românii și nu numai noi, după părerea mea, avem o natura excesivă în care privim uneori viața. Referitor la marijuana, daca o analizezi prin prisma unei comparații cu alcoolul sau cu drogurile sintetizate chimic, în mod cert, până la un punct, poți spune că e cea mai mișto chestie recreativă pe care a putut să o inventeze mama natura pentru noi oamenii să o descoperim, dar nu uita, că mama natură a inventat și ciupercile otrăvitoare sau cucuta. Faptul că iarba este naturală și că dintre toate substanțele folosite în scop recreativ este cea mai puțin nocivă și cu cel mai mic grad de dependența sunt niste fapte deja demonstrate dar, asta nu înseamnă nici pe departe, că este perfecta sau lipsită de dezavantaje. Așadar, vreau să-ți ofer cea mai echilibrată și argumentată părere prin care tu să înțelegi exact despre ce este vorba, într-o maniera de bun simț și cel mai important, să nu ai nevoie de o “subtitrare” pentru noțiunile academice și legislative pe care urmează să le citești. Încerc aici să împărtășesc o experiență personala de viață, cu bune și cu rele din care tu vei putea să tragi concluziile cele mai potrivite ție. Este o părere, este a mea și nu am nicidecum pretenția de a mă considera vreun specialist care deține adevărul absolut.

Cine sunt și cum am ajuns să studiez farmacie

Mă numesc Gabi am 32 de ani și în principal sunt un tip boem, un pic ciudat, am niste veleități artistice și sunt la a doua facultate. Prima a fost Facultatea de Comunicare și Relații Publice pe care, sincer, n-am avut chef să o termin și tot sincer, nu-mi pare rău de asta. Am terminat liceul la secția de filologie intensiv – engleza, am mers la un moment dat pe la niște olimpiade și concursuri de limba romana, filosofie și psihologie și m-am apucat de chestia asta cu farmacia, pentru că în principal, eram foarte îndrăgostit de fosta mea prietenă și pentru că pe amândoi ne-au împins părinții ei de la spate să facem asta. Eu am zis ca în reclama aia: “Sigur? Da da! Sigur! Sigur nu are zahăr!”

Înainte de asta, am lucrat în publicitate și media, am făcut multe evenimente de muzica underground, în special, hip-hop și un mic strop de electronice și rock. Am mai făcut voci pentru reclame, producție și emisiuni de radio, am lucrat un pic și în presa iar ultimul meu job în spectrul asta de activitate, cumva, mi l-am construit singur, atrăgând alaturi de bunul meu prieten din Iași, Q-Bo, unul din cei mai talentați artiști tatuatori din Romania, un investitor și așa, am deschis împreună unul din cele mai bune saloane de de tatuaje din Moldova, la care evident, eu eram PR & Marketing Manager – sincer, eu nu mai stiu la noi în tara pe cineva să se fi ocupat strict cu chestia asta, dar stiu despre mine, că vreo câțiva ani m-am uitat la Miami INK și am făcut o fixație, că ar fi unul dintre dream job-urile mele să fiu PR la un salon de tatuaje.

Ca student la Facultatea de Farmacie sunt cum te-ai aștepta să fiu, având în vedere trecutul meu legat de medii artistice și științe umaniste, total paralel cu științele exacte: mediocru, dar, după cum vezi, încerc să scot ce e mai bun din mine, iar chestia asta pe care o fac aici, documentat și sub supervizarea a doi medici cu experiență, este o treaba, în care trebuie să fiu cât mai dedicat, echidistant și atent pentru că îmi asum o responsabilitate față de tine, ca om care mă citești, dar mai mult, tocmai mi-am pus o mare tintă roșie pe mine vis a vis de profii mei de la facultate care, se vor aștepta în mod logic, ca performantele mele să crească. Acum, că ți-am zis de ce fac ceea ce fac și în linii mari ți-ai făcut și un portret mental, despre cine sunt eu că om, iți propun să începem călătoria propriu-zisa în ce privește aceasta planta – vedeta iubita de oameni, încă din cele mai vechi timpuri…

Scurtă istorie a marijuanei

Marijuana este cultivată de oameni încă de acum 12.000 de ani pentru proprietățile sale utilitare – confecționarea de produse textile în special, iar de vreo 6000 de ani oamenii o tot fumează, sau o fac medicament în special sub formă de tinctură. Apare în majoritatea culturilor tribale și cu precădere în zona Indiei unde are o mare însemnătate religioasă iar în China, este exploatată foarte mult ca instrument terapeutic: pentru insomnie, dureri de cap, sau tulburări gastrice. De asemenea, este confirmată și utlizarea plantei ca anestezic pentru femeile care nășteau.

Venind spre zilele noastre, în prima jumătate a secolulului XIX, William Brooke O’Shaughnessy medic, fizician, și inventator irlandez, a descoperit în timpul șederii sale în India, studiind medicina tradițională din această zonă, uzul acestei plante în scopuri terapeutice, iar în cea de a doua jumătate a secolului, era deja un lucru banal ca în farmaciile vremii, să poți găsi extract de cannabis. Spre sfârșitul acestei perioade, organizațiile de tip protestant și neo-protestant din SUA care aveau o viziune puritana asupra vieții și care militau atât pentru interzicerea alcoolului cât și pentru interzicerea cannabisului au avut căștig de cauza. Iar planta a intrat într-o panta a reglementarilor legislative, devenind o substanță la care oamenii aveau acces doar pe bază de prescripție medicală.

În secolul XX, undeva prin anii ‘50 apar primele pedepse penale în ce privește manipularea, cultivarea și deținerea acestei plante care variau de la amenzi începând de la 20.000 de dolari, până la închisoare între 2 și 10 ani. În anii ‘70 marijuana era deja ilegala în majoritatea statelor la nivel mondial, iar sub conducerea lui Nixon, a început așa numitul război împotriva drogurilor, o inițiativă care continuă și în ziua de azi, iar din ce în ce mai multe voci, încep să fie deacord cu faptul că acest război este ineficient, prin prisma faptului că facilitează corupția la niște cote alarmante, conduce la încarcerarea foarte multor tineri pentru infracțiuni minore în ce privește regimul drogurilor ilicite și este foarte costisitor. In timp ce în Europa Nordică, în tari precum Norvegia, Suedia sau Olanda politica autorităților este total opusă, în sensul că, acestea privesc dependența de droguri că pe o afecțiune medicală și fac eforturi care dau rezultate vizibile, în a ajuta victimele consumului de droguri să renunțe – aici ne referim la cele foarte periculoase de tipul heroinei sau cocainei. Marijuana deși nu este concret un drog apropiat de pericolele celor sintetice, de la începutul acestui război, a picat cumva în aceeași oală.

În zilele noastre, în special în ce privește folosirea cannabisului în scopuri medicinale, asistam la un grad din ce în ce mai mare de susținere și toleranță din partea societății civile cât și de politici îndreptate spre legalizare din partea autorităților.

Ce este marijuana și cum funcționează

Planta de cannabis face parte din familia canabaceaelor din ordinul Rosales, clasa Magnoliopsida iar denumirea ei academică în limba latină este Cannabis Sativa. În Romania de exemplu, în stare naturală se găsește subspecia Sativa L, adică cea de interes industrial textil. Aceasta este mai înalta decât Sativa Indica (marijuana sau cânepa indiană) și are un conținut foarte mic de THC, undeva la 0.2 maxim 0.4%, deci, nu are potențial recreațional.

Cannabis Sativa Indica – Cânepa Indiană este asdar Marijuana adică vedeta despre care discutam noi aici. Aceasta este de dimensiuni mai mici, deobicei ajunge undeva la 1m 20 în anumite cazuri, motiv pentru care se pretează și la creșterea în interior și are frunzele pețiolate cu o formă distinctivă și inconfundabilă în șapte colturi cu aspect zimțat.

Recoltarea se face doar la plantele femele ajunse la maturitate, iar partea care practic se folosește cel mai mult în scopul recreațional este mugurele, care este cel mai bogat în substanță activa THC. Planta trebuie să treacă printr-un întreg proces de creștere și atenta monitorizare în condiții specifice de lumină și temperatura (aici din motive evidente nu mai intru și în alte detalii). Din tulpina plantei se obține prin diverse procese hașișul, care că produs final se prezintă sub formă de bloc solid de culoare maro închis. Iar o alta formă nu foarte populară în scop recreațional, dar destul de cunoscută, este folosirea uleiului extras din această plantă (se folosește în special în zona medicală). Pe măsură ce a trecut timpul, marijuana a fost hibridizată artificial de oameni și a ajuns la o varietate de peste câteva mii de soiuri fiecare cu efecte variate și o personalitate proprie în rândul fanilor. Am să amintesc aici doar câteva care sunt foarte cunoscute în Europa: White Widdow, Purple Haze, Northen Star/Light sau AK47.

Cum funcționează – Farmacologie

Există peste 115 compuși canabinoizi în marijuana, iar mare parte din ei nu sunt cunoscuți încă în întregime în ceea ce privește efectele lor la nivel psihologic și fiziologic fie pe termen scurt sau fie pe termen lung. Cele mai importante și bine cunoscute elemente chimice din marijuana sunt două:

 1. THC 9deltatetrahidrocannabinol – componentul chimic psiho-activ și motivul pentru care oamenii fumează
 2. CBD cannabinol – componentul chimic care este folositor în lupta cu afecțiunile de natura canceroasă.

Corpul uman are niște receptori speciali care, recunosc și interacționează cu acești compuși din marijuana. Acești receptori poartă numele de CB1 și CB2. Primul se găsește în creier la nivelul Sistemului Nervos Central – SNC și mai departe în șira spinării, iar cel de al doilea CB2 se găsește în organele periferice precum splina sau ficatul. Asta așa în linii mari, dar, iți las aici și niște link-uri la niște filmulete explicative să înțelegi mai bine.

THC-ul acționează ca antagonist asupra receptorului CB1 la nivel presinaptic. Sinapsa este legătură dintre doi neuroni, iar practic înainte de formarea în mod natural a legăturii ăsteia THC-ul intervine, o modifica, o accelerează și de aia ai tu starea de bine pe care o ai și pe care, în mod natural nu ai avea-o. Asta dereglează în final mecanismul de eliberare al serotoninei și al dopaminei iar chestia asta generează consecinte atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Receptorul CB2 localizat în țesuturile și organele periferice afectează sistemul imunosupresiv al organismului și în timp contribuie la instalarea fenomenului de toleranta – adică daca ești să zicem fumător constant ai să observi că fata de acum 2 ani să zicem iți trebuie doua joint-uri în loc de unul să le simți bine. Însă chestia asta începe în primul rând de la CB1.

Prin comparație cu drogurile sintetizate chimic, cu unele produse farmaceutice sau prin comparație cu alcoolul, marijuana modifică mai puțin chimia normală a creierului și în special pragul normal al serotoninei, dar chiar și așa, pe termen scurt și lung afectează într-o măsură importantă funcționarea creierului. Din punct de vedere farmaco-cinetic – adică în primul rând cât de repede intra în organism și își face efectul este general acceptat, că fumatul este forma cea mai eficientă și populară prin care se consumă marijuana. Timpul de acțiune variind intre 5 și aproximativ 20 de minute, iar efectul durează până la 2 ore. În continuare, o să iau pe rand ambele componente, care sunt considerate cele mai importante și o să-ți prezint pe rand, efectele pozitive și negative pe care le au:

Efectele Terapeutice ale THC

Reduce anxietatea – în stadiul incipient al utilizării, este miorelaxant – relaxează mușchii și ajuta la durere, crește pofta de mâncare și de a consuma lichide, ajuta în combaterea insomniilor, oferă o stare de bine și relaxare, are efect antiinflamator

Efectele Adverse ale THC

Afectează memoria de scurta durata, după uz îndelungat facilitează anxietatea și depresia, accelerează ritmul inimii, uscăciunea gurii și a ochilor, după o vreme, afectează și memoria de lunga durata, generează stări de panică și paranoia

Efectele Terapeutice ale CBD

Are efecte similare cu ale THC-ului, însă nu are efecte secundare și nu generează efecte psihologice, adică nu-ți da “high” și se dovedește a fi bun în ce privește combaterea celulelor canceroase.

Contează foarte mult în concluzie, proporțiile de CBD și THC. Acești compuși chimici sunt asemănători însă THC-ul are efecte psiho-active iar CBD-ul nu.

Ca idee, când iarba a început să devina populara masiv în anii ’60 în SUA fiind practic una din emblemele mișcării hippie, era crescută foarte mult afară, în ritmul ei natural. Spre deosebire de iarba din zilele noastre – aici mă refer în special la cea care se găsește pe străzi la dealeri, nu în statele unde este legală și reglementată – care este crescuta în special indoor cu lumină artificiala, vitamine dar și alte substanțe chimice și este hibridizata și îmbunătățită în așa fel încât să conțină cât mai mult THC, atât de mult încât se poate ajunge și la 25-30%. Iarba hipioților era foarte slabă și o concentrație de 6-7% THC, făcea ca iarba să fie considerată foarte tare în acea vreme. La noi în țară totuși, nu găsești iarbă atât de puternică, dar procentul de THC variază undeva intre 15-17% ceea ce la uz constant înseamnă destul de mult. Bun, asta este punctul în care, poți realiza cam cum stă treaba. În linii mari acum am să-ți expun cum și în ce condiții ar putea fi mai safe chestia asta cu fumatul și de ce nu este bun contextul social în care se fumează acum adică cel în care iarba este ilegală.

 

 

 

Este pregătită Romania să gestioneze legalizarea?

Revin aici la comparația principală cu alcoolul. Alcoolul este mult mai nociv și se găsește legal pe toate drumurile. Corect? Deși este legal să bei, în mod evident nu este de loc sănătos! Și atunci de ce nu și iarba? Iarba e mai puțin periculoasă. În Olanda, Cehia sau în statele americane unde s-a legalizat chestia asta, oamenii au o cultură și un grad de informare în ce privește acest subiect, adică ei au înțeles că nu e în regulă să stai spart toată ziua și că trebuie să faci ce ai de făcut. Iar în locurile unde iarba este tolerată sau legală consumul a scăzut și acești pasi spre legalizare s-au făcut treptat, fiind precedați de campanii de educare în acest sens. La fel, ar trebui să se întâmple și la noi, ar trebui să fie un proces, treptat, însoțit de informare echidistantă în care oamenii să conștientizeze clar că legal NU ÎNSEAMNĂ EXCES și că RECREAȚIONAL înseamnă cumpătare și măsură în primul rând! Legalizarea ar însemnă dincolo de avantajele economice evidente și faptul că oamenii ar avea acces la produse controlate și testate care să respecte niște standarde de igiena și siguranță și în primul rand și-ar putea alege sortimente potrivite unui context sau altul. Adică, ai putea să ceri vânzătorului, o iarbă fară THC și cu mult CBD, sau una foarte slaba, alta cu efect energizant, sau alta mai tare pentru că să zicem, vrei să te distrezi weekend-ul următor la nu știu ce festival. Ca Romania să facă acest pas într-o direcție corectă, ar trebui un efort foarte bine coordonat de informare și educare. Acum nu trebuie să-ți spun eu, că-ți dai și tu seama în ce tara trăim și cât de greu și ineficient se gestionează aspecte mult mai importante precum: educație, sănătate, infrastructură sau economie. Eu sper să avem parte pe viitor de conducători mai destoinici, oamenii să-și deșchidă mintea mai mult și să se creeze și un context potrivit, din punct de vedere social și cultural pentru legalizare. Acum am să-ți răspund la întrebarea inițială printr-un exercițiu de imaginație:

Imaginează-ți că mâine se legalizează brusc iarba, că apar dispensare pentru fumat și cafenele că în Amsterdam, imaginează-ți că te plimbi liniștit cu prietenii tai pe stradă și dai peste niște băieți la colțul blocului, care scuipa sămânță , care au votat pe 50 de lei și / sau faina și ulei și care râd vorbesc tare și ascultă muzică la fel de tare la telefon și sunt și ei la fel de fumați că tine… și mai imaginează-ți și asta, dacă unul dintre ei sau toți sunt și pe un bad trip?

Direcția generală la nivelul Uniunii Europene, bate în zona tolerantei și a legalizării, o direcție care e cumva firească în zilele noastre, va mai dura o vreme, nu foarte multa și se va întâmpla.

 

De ce nu-i bine să fumezi în actualul context social și legislativ?

Am să-ți expun aici o serie de argumente și motive pe care le-am luat eu în calcul sau lucruri pe care le-am văzut la prieteni și în jurul meu…

 1. Având în vedere că niciodată nu știi exact ce și cum cumperi, sunt mari șansele să fii dezamăgit, să nu-ți placa, să fie stropita cu tot felul de chestii dubioase, să fie prea putina, prea slaba sau dubios de tare și de proasta calitate.
 2. Pierzi timp: pierzi timp cât mergi după ea, cât aștepți după ea, uneori trebuie să te întâlnești și cu oameni cu care, în mod normal nu ai avea treabă și de foarte multe ori gramul nu-i gram iar alteori trebuie să fii politicos să mai pierzi alt timp stand la un pai cu oamenii ăia cu care în mod normal, repet, nu ai avea nici o treabă.
 3. Pierzi mulți bani: iți faci un stil de viață din ăsta și să zicem că nu fumezi zilnic și exagerat dar că fumezi undeva la 3 grame pe săptămână, la 50 de lei gramul, înseamnă că pe lună treaba asta te costă 600 de lei fară să pui la socoteală timpul și alti bani pierduți eventual pe drumuri – de 600 de lei puteai să-ți cumperi ceva mișto…
 4. Există un risc foarte mare să devii leneș și neproductiv, tocmai pentru că nu ai nici un control asupra a ceea ce cumperi, de regulă, ai să fumezi ai să te trântești pe canapea ai să ronțăi mâncare proastă și o să pierzi vremea la filme – nu-mi spune că n-am dreptate, știm foarte bine că am dreptate.
 5. În România dacă te prinde Poliția cu jumătate de joint la tine și nu ai noroc, nu ai să ajungi la pușcărie, dar vei avea dosar penal, vei lua amenda, vei fi pus pe drumuri, te vei simți umilit și iar vei pierde foarte mult timp din viața ta.
 6. Daca o combini și cu alcool sau alte substanțe o să te simți groaznic de rău și e foarte periculos pentru sănătatea ta mai ales dacă ai un obicei din asta.
 7. Desi este ușor să te lași de iarbă și destul de ușor să faci pauze, tot ai să te oftici când vrei să iei și nu găsești, ai să te enervezi, o să te enerveze să aștepți mai multe zile la rând – uneori se întâmplă și asta și ai să te enervezi foarte tare daca e prea puțina sau prea proastă dupa ce că ai și așteptat câteva zile.
 8. Poți ajunge fară să vrei, în situații și anturaje foarte periculoase
 9. PIERZI FOARTE MULT TIMP! *** stiu că am zis și mai sus, dar iți mai zic încă o dată pentru că știi și tu că pierzi foarte mult timp cu asta degeaba!

Concluziile Mele

Dacă nu fumezi iarbă sau nu bei nu te apuca de astea! Daca totuși vrei să încerci nu o fă pentru că așa e cool și că te forțează prietenii. Citește, fă sport, tine-te de scoală și în general informează-te cât de mult poți vei fi mult mai castigat și fericit. Dacă iți place deja să fumezi fă asta cât mai rar și în compania unor oameni mișto. Nu fă compromisuri vis a vis de oamenii lângă care stai doar de dragul fumatului și al integrării într-un grup. Odată la câteva luni e deajuns, după părerea mea. Dacă fumezi zilnic sau destul de des, încearcă să renunți la obiceiul asta și fă în așa fel că intervalele de timp care trec intre doua dați să fie din ce în ce mai mari. Dacă fumezi des și asta iți place tie în mod special, desi ți-am zis deja că nu e bine, fă în așa fel că odată la ceva vreme să faci o pauză de minim 2-3 luni. Dacă fumezi des și nu vrei sub nici o forma să le lași, macar fă mult sport, citește și încearcă să ai o viață cât mai activa și ocupații care să te stimuleze foarte mult din punct de vedere intelectual. Dacă faci asta deja de multa vreme și nu ai făcut niciodată o pauza mai mare de 2 săptămâni, iți ești dator tie, macar că experiment de viață, să încerci să vezi cât poți să stai cel mai mult fară. Foarte important – nu combina iarba cu alcoolul și / sau cu alte substanțe Sper să-ți fi fost de ajutor materialul asta iar pe viitor, o să-ți povestesc și alte chestii interesante, despre alte feluri de droguri, despre importanța consultării medicului și nu a internetului, despre depresie și anxietate, despre mâncat sănătos și despre multe altele.

 

Two thoughts on “Sunt student la Facultatea de Farmacie și-ți explic de ce iarba nu-i chiar așa de okay pe cum ai crede

 1. Super interesant! Am citit încântată până la capăt! Multe lucruri interesante aici 😊👍

 2. Pingback: De citit în drum spre casă - 545 » Georgeisme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *