Main menu
Andrei Butnarasu - blog personalreviewReview: BC35R, cel mai performant far de bicicletă de la Fenix

Review: BC35R, cel mai performant far de bicicletă de la Fenix

Săptămâna asta am testat farul de bicicletă Fenix BC35R cu display OLED, comenzi pe ghidon, lumini laterale tip „poziție”, alarmă și o denumire lungă cât un număr de telefon. Chinezărie supraapreciată sau gamechanger? Citește și vei afla!

Specificații Fenix BC35R

 • dimensiuni: lungime 11.9cm, lățime 5cm, înălțime 3.1cm
 • greutate (accesorii incluse) 283 grame
 • baterie Li-ion 5200mAh, inclusă, nedetașabilă
 • tip LED  1x CREE XHP50 LED – lumină cu temperatură neutră
 • putere alarmă 100-110 decibeli
 • accesorii incluse: comutator de ghidon, cablu încărcare USB – mini HDMI, prindere ghidon cu quick slide release, 2 fâșii cauciucate antialunecare
 • rezistență Clasa IP 66. Adică protecție totală împotriva prafului, vibrațiilor, ploii și a jeturilor ușoare de apă (fără imersie totală). În cazul în care nu este pus bine căpăcelul de la conectorul de încărcare există riscul de pătrundere limitată a apei (sub carcasă, de exemplu) ceea ce poate obtura iesirea difuzorului sau cauza alte tipuri de functionare anormala.
  Rezistență la impact: 1 metru

Preț: 710 lei


Primul contact

Display-ul OLED atrage rapid privirea. Arată cool și hi-tech. Carcasa pare a fi sculptată dintr-o singură bucată de material și are un aspect solid dar elegant, cu linii rotunjite. Raza de lumină este proiectată în formă circulară, acoperind zonele laterale, ceea ce dă bine pe viraje. Ledurile portocalii care încadrează ledul principal sunt vizibile dintr-un unghi de 180 grade și se aprind doar simultan.

MENȚIUNE
Lumina albă este pentru a vedea drumul, cea portocalie pentru a fi observat din lateral. Funcție extrem de utilă pentru momentele în care ești deja intrat în intersecție iar din stânga-dreapta vin mașini.


Baterie

Am studiat manualul, datele de pe site-ul producătorului și am pus cap la cap datele de mai jos cu mențiunea că funcția Flash pare a fi un nivel Mid intermitent.

 mod Burst
(„blitzuri”)
mod TurboLevel 3 (high)Level 2 (med)Level 1 (low)mod Intermitent
(Flash)
Durat?nespecificat,
reprize a maxim 20 s
2,5 ore6,5 ore12 ore28 orenespecificat
Ie?ire1800 lumeni1000 lumeni400 lumeni150 lumeni45 lumeni150 lumeni
Iluminare1342 LUX886 LUX333 LUX126 LUX38 LUX126 LUX
Distan?? iluminare146 metri119 metri73 metri45 metri25 metri45 metri
Intensitate5367 cd3542 cd1332 cd503 cd152 cd503 cd

După cum spuneam, acumulatorul este integrat în far. Deci fără 1 metru de cabluri inestetice pe bicicletă și conectori care crapă și dau rateuri odată cu trecerea timpului.
Mai mult, am scăpat și de rutina „scoate bateria, încarc-o, bag-o înapoi”. N-am să zic nimic de riscul de-a uita încărcătorul pe undeva pentru că n-am pățit vreodată așa ceva (zise Pinocchio). 🙂

Bateria necesită 3 ore pentru a fi încărcată. Pe măsură ce începe să se descarce, farul trece automat prin modurile inferioare, până la modul Low, când, într-un final se va stinge. Dar nu înainte de-a te notifica, prin iluminarea butonului principal în roșu.

Modul Turbo pe o alee neiluminată.


Modul Burst de 1800 lumeni. Au fost „aprinse” indicatoarele aflate la depărtare. Ca și reper pentru cei din Iași, cu modul Burst din dreptul restaurantului Cotnari se pot „aprinde” indicatoarele din cealaltă intersecție, rondul Podul Roș.


Tranziția dintre Low și Burst testat într-o situație în care, pentru a nu fi strivit, trebuie să-ți semnalizezi prezența la trecerea pe lângă un utilaj în lucru. 

Comparație cu modele similare

BC35R Vs BC30


BC30 e un far bi-LED cu acumulatori detașabili. Diferența principală dintre cele două modele e că BC30 e mai butucănos și se pretează la ture lungi sau la situații care te forțează să petreci zile întregi fără acces la o sursă de încărcare. E mai spartan și pare gândit ca soluție pentru coborârile extreme unde fiecare eroare te poate catapulta în decor. De aici și cele două leduri.

În raport cu BC30, BC35R pare mai degrabă gândit pentru trail, șosea și urban, nu pentru lupta cu noroaiele în miez de noapte. E mai bine construit, mai inteligent și cam la fel de puternic dar nu are agresivitatea lui BC30.
Hai s-o spunem altfel. BC30 e băiatul rău cu un BMW din care se aud zdrăngănind dozele goale de bere, BC35R e tipul care conduce o Honda în leasing și îți poate face oricând un clasament al celor mai bune cocktail bar-uri din oraș.

MENȚIUNE
Deși e mai ieftin, BC30 vine fără acumulatori și încărcător. Fenix BC35R e 710 lei, BC30 cu încărcător inteligent si 2 x 18650 ajunge la 779 lei.

BC35R Vs Trelock 950 Control Ion
Trelock LS 950 Control Ion e un far nemțesc cu nume de fost președinte român. Deși are un preț aproape identic cu BC35R, din lista de dotări lipsesc remote switch-ul,funcția de flash, the cool factor și construcția din aluminiu. El săracul își face treaba fără să dezamăgească dar în opinia mea e sub Fenix cu toate standardele germane pe care le respectă. Sau mai bine zis care îl încurcă. În principal lipsa funcției de flash (adică avarii pe românește) care e cerută de nu știu ce autoritate de-a lor care se ocupă de siguranța rutieră. Ne pare rău, Hans. Are și lumea a 3-a avantajele ei. Putem orbi oameni cu bicicleta.

 

Alte detalii

 • Butoanele de pe far sunt iluminate și fosforescente. Butoanele de pe comutatorul de pe ghidon sunt doar fosforescente.
 • Avertizarea că frige nu e pusă degeaba. Dacă pui mâna în fața ledului, pe treptele de putere superioară poți simți efectiv căldura. De aceea modul Burst e limitat la reprize de 20 secunde. Din fericire are protecție la supraîncălzire și designul integrează „aripioare” pentru răcire rapidă.
 • Montura, fabricată din nylon și fibră de sticlă este compatibilă cu celelalte lanterne de bicicletă din gamă. Informație utilă pentru cei care folosesc două tipuri de lumini, în funcție de necesități.
 • Cu excepția modului Burst, nu orbește participanții la trafic.
 • Temperatura luminii e neutră, adică nu alterează spre portocaliu sau albastru ceea ce iluminează. La fel ca un blitz foto. Deci vezi culorile așa cum sunt în realitate. 
 • Poate fi folosită ca și lanternă normală sau ca lumină pentru foto/video.
 • Dacă situația o cere, poate fi încărcat în timp ce funcționează. Dar va ilumina doar pe treapta Low.
 • Odată ce se apropie de ultimele 10 minute de încărcare, butonul principal începe să clipească și se colorează în roșu.
 • Ca o atingere de stil, iluminarea butoanelor mai fucționează 2-3 secunde după ce farul este oprit, ceea ce-ți dă o senzație de calitate. De fiecare dată când interacționezi cu farul știi că ai de-a face cu un produs premium.
Atenție la suportul de prindere

În caz de accident serios, dacă lovești cu farul de sol sau obstacole dure, suportul de prindere poate ceda (cel puțin asta se întâmpla în cazul modelului BC30).
Eu cred că a fost conceput să cedeze pentru a menaja carcasa din aluminiu. Probabil de asta l-au și făcut din material ușor casabil. Ca să se rupă un suport de 2-3 dolari și nu întreaga carcasă, ceea ce ar face ar implica înlocuirea totală a produsului. Dacă totuși reușeltu să-l rupi, poate fi înlocuit. Un prieten a rupt două suporturi în interval de 4 ani și le-a primit gratis de la producător, pe garanție. De menționat că procesul a durat undeva la trei săptămâni, deci atenție. Partea bună e că nu avem de-a face cu un suport din cauciuc, tip O-ring. Farul poate fi rotit câteva grade stânga-dreapta dar nu recomand ca acest lucru să fie făcut frecvent deoarece poate apărea uzura și nu va mai sta fix pe direcția dorită.


Ce face telecomanda aia de pe ghidon?

Telecomanda are două butoane: Functional Switch și Burst. Primul schimbă succesiv nivelele de iluminare, al doilea livrează instant putere maximă (1800 lumeni), indiferent dacă e pornit sau nu. La eliberarea butonului, farul revine la starea inițială.Pe lângă funcțiile principale, apăsat lung, Functional Switch are funcție de On/Off, apăsat rapid de 2 ori trece farul pe modul „avarii”. Pentru a reveni la lumina continuă, trebuie reapăsat o singură dată. 


MENȚIUNE
Spre deosebire de modul Burst de pe BC30, care trimite un șuvoi de lumină venit din Iad celor care-ți vin din față, modul Burst de pe 35R se aprinde și stinge gradual, nu precum un blitz de aparat foto. Dacă totuși vrei să blitzezi, o poți face apăsând Turbo când farul este oprit.

Telecomanda e sufletul lui 35R și principalul motiv care-i face pe oameni să cumpere farul. Face lumină instant, te ajută să comunici, să avertizezi și chiar să-i pedepsești pe cei care-ți greșesc. Totul dintr-un singur click. Sper să apară și o versiune de stop care poate fi controlată din aceeași telecomandă. Cât de cool ar fi asta? Să pornești ambele lumini din mers, în timp ce pleci de pe loc. Fenix, can you do your magic on this?


Alarma aia chiar ajută la ceva?

Ajută, dar cam târziu. Din momentul din care sesizează mișcare și până când începe să alerteze trec 5 secunde, timp în care emite doar un sunet de avertizare, ca și cum trece un camion greu pe lângă o mașină cu alarmă. Nu o declanșează la putere maximă, ci doar o face să piuie cât să anunțe hoții că are alarmă. Aș fi preferat să mă alerteze imediat ce bicicleta s-a mișcat. Funcționalitatea asta pare a fi un sistem de alarmă pentru mașini montat pe o bicicletă. Mă rog, măcar vecinii nu se pot plânge că nu au dormit din cauza alarmelor de la biciclete.

Să nu uit. Dacă tot au pus un difuzor pe far, de ce nu l-aș putea folosi pe post de claxon, să mă folosesc de el și în momente mai plăcute, gen atunci când nu mi se fură bicicleta? 

Cum funcționează alarma?
1. O armezi și scoți cuiul de siguranță
2. Farul simte mișcare, alarma se declanșează
3. Reintroduci cuiul de siguranță în locașul său pentru a opri alarma
4. Te bucuri de bicicletă cât încă o ai

Alarma poate fi folosită și în situații cu potențial periculos, care necesită atragerea atenției celor din jur. 


MENȚIUNE
Riscul de-a pierde cuiul în timpul mersului e aproape inexistent, îl poți pierde dacă îl lași aiurea cât alarma e armată și umbli cu el la tine. În caz de pierdere poți opri alarma printr-o combinație de taste prezentată în manualul de utiliare. Oricum, dacă-l pierzi primești altul, probabil gratis, pe garanție.

 

Ce afișează displayul?

 1. Timpul de iluminare rămas în funcție de modul în care te afli, cu excepția momentului în care apeși pe butonul Burst, situație în care afișează un timer care numără invers de la 20 de secunde. Restricția de 20 de secunde e pusă pentru a evita supraîncălzirea.
 2. Statusului alarmei, dacă e activă sau nu. 
 3. Un fulger animat când folosești funcția de flash (avarii).
 4. Nivelul bateriei pe durata încărcării.

N-ar fi stricat să mai indice ora și temperatura dar cam atât. Ultimul lucru pe care l-aș vrea e ca înainte să plec să-mi conectez farul la Wi-FI ca să scap de notificările de update. Râdem noi, dar nu mai e mult până atunci.

 

Ce e bine

 • Are acumulator integrat. Fără cabluri încâlcite și conectori care fac lumina să pâlpâie la fiecare groapă.
 • Nu te doare capul dacă ninge, plouă, sau l-ai scăpat în ciorbă. Farul #rezistă.
 • Se montează fără a fi necesară diploma de montator autorizat, în mai puțin de 5 minute.
 • Aspect cool.
 • Farul se scoate de pe suport fără a fi nevoie demontarea acestuia. Tragi de o clapetă și culisează. Spre deosebire de modelele mai vechi, suportul se scoate mult mai rapid. Nu mai petreci un minut din viață deșurubând.
 • Funcția de Instant Burst care te salvează din multe situații nasoale
 • Funcția de „avarii”, utilă la deplasarea prin zone pietoniale
 • Comutatorul de pe ghidon.
 • Durată decentă de funcționare cu o singură încărcare. Nu „suge” bateriile ca pe mentosane.
 • Carcasa groasă de aluminiu, în colaborare cu temperatura de lucru împiedică descărcarea rapidă a acumulatorilor pe timp de iarnă.
 • Conectorul micro USB folosit la încărcare se găsește ușor în caz de necesitate.

Ce e ocheiuț

 • Din rațiuni estetice și funcționale, lentila necesită spălare periodică. Eu îl spăl direct în chiuvetă, cu apă și săpun.
 • Nu m-am obișnuit din primele zile cu funcțiile butoanelor de pe ghidon (adică le încurcam între ele). Ulterior l-am folosit fără mănuși și am observat că Functional Switch-ul e mai proeminent și cu o textură mai în relief. 
 • Notificarea de baterie slabă ar putea începe să avertizeze mai din timp, măcar un 30 de minute. Uneori 10 minute nu sunt necesare pentru a găsi o sursă de alimentare.

Ce e rău

 • Montura poate ceda în caz de căzătură mai serioasă.
 • Uneori display-ul e greu de citit în lumina soarelui (de menționat că l-am testat având încă folia pe display)
 • Alarma e suficient de puternică, dar lasă timp hoțului să-și ia un avans notabil. Poate e okay pentru alte țări, dar în România un bătrân de 69 de ani a furat valiza polițiștilor de la criminalistică.
 • Comutatorul de pe ghidon nu are quick release ci un sistem cu velcro. Dacă ți-l fură s-a dus tot farmecul farului. Se scoate destul de greu și petreci încă un minut de fiecare dată când nu vrei să riști. Velcro-ul ar putea fi înlocuit cu 2-3 coliere din plastic, dar nu ar arăta chair foarte estetic.
 • Bateria își va pierde din proprietăți odată cu trecerea timpului.

 

Verdict

BC35R e un far performant care te va scoate din multe situații dificile care s-ar putea finaliza prost, mai ales în trafic. Funcția de instant burst de pe ghidon creează dependență și nu înțeleg cum de n-a fost „împrumutată” și de ceilalți producători (presupunând că Fenix au fost primii cu ideea). Ai s-o folosești de fiecare dată când ieși cu bicla, îți garantez. Eu și cu cei care se fac că nu te văd. Sau chiar nu te văd. În ambele situații vor fi treziți de o rază de lumină direct în mufă. Și nu doar ei, pietonii care trec fără să se asigure, cei care nu se dau de pe pista de biciclete, etc.

Display-ul e idiot proof, adică oricât de uituc ai fi, nu te trezești mergând cu lumina stinsă, mirat de ce nu-ți dă nimeni prioritate. Analogia e simplă: display stins egal lumini stinse. Îți faci rapid un obicei din a te uita în display și observi dacă nu e aprins.

Lumina periferică ajută la observarea gropilor chiar și la viteze mari. Celelalte lanterne de bicicletă par leduri de brichetă pe lângă BC35R. 

Primul nivel de iluminare (low) duce până la 28 de ore dar e cam chior, mai mult ca să fii văzut. Într-o alternanță stâlpi de iluminat/umbre te cam chinui să vezi ceva cu el. Mai degrabă pare a fi o lumină de poziție, potențează ledurile galbene din lateral, se vede frumos, și cam atât. Un nivel super okay de iluminare este med care garantează 12 ore de funcționare. Și sunt ore din alea în care vezi cam tot și la viteze de peste 25 km/h.

Fiecare bănuț investit în elemente de siguranță e un indiciu în plus că vei ajunge întreg acasă, mai ales în condițiile de trafic nebune din România iar BC35R își face treaba cu brio în acest sens. Când voi face imprudența de-a avea copii, le voi lua câte unul din ăsta. Sau mă rog, versiunea din 2034, care nu se va aprinde până nu-și instalează update-urile zilnice.

Așadar, după o săptămână de utilizare cred că-l pot recomanda liniștit. Disponibil aici.

P.S. Acest articol nu este sponsorizat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *