Main menu

Razboiul hormono-neuronal

La fel ca si lupta universala dintre bine si rau, mai exista una: cea dintre neuroni si hormoni. Daca in cazul luptei universale raportul dintre forte este orecum egal, nu putem spune acelasi lucru si despre cea dintre hormoni si neuroni. Hormonii efectiv pun in practica un holocaust cu neuronii. Precum un inger si un diavol, stau pe umerii tai(de asta te si doare gatul) si iti dau sfaturi despre cum sa negociezi o situatie. De la cumparat un covrig pana la ales o fata noua  de perna cu inimioare mov, beneficiezi de consultanta dumnealor.

Sa spunem ca vrei sa faci un cadou scump, in ideea de a impresiona o persoana. In cazul de fata neuronul iti sopteste timorat de pe umarul drept: “Nu cumva e prea costisitor? sunt convins ca e o tanara deosebita si merita efortul, dar nu ar fi mai intelept sa iei ceva mai modest?” Pe umarul drept se lafaie hormonul in timp ce iti sopteste zeflemitor din varful buzelor: “Frate, vrei sa te combini cu tipa aia sau nu? Vrei sex sau ai de gand sa te iei dupa amaratul asta? Nici nu stiu de ce imi mai bat capul cu tine”

Instinctele animalice nu au disparut din noi, chiar daca am inceput sa ne spalam ocazional in urechi.

One thought on “Razboiul hormono-neuronal

  1. Nu stiu daca am voie sa iau partea instinctului sau a secretiilor de hromoni dar ca biolog iti pot spune ca la nivelul evolutiv actual fonctionam in mod normal pe baza hormonilor secretati de glandele endocrine. Si fiindca suntem barbati ia exemplul secretia/lipsa secretiei de testosteron. Chiar daca anatomic, la nivelul nasului exista un receptor (atrofiat ce-i drept) care in ordinea evolutiva avea rol in detectare a feromonilor de la femele (atunci, femei acum), lipsa unui hormon care sa ii declanseze functia il face total inactiv. Revenind la testosteron, acesta este seful in materie de orientare sexuala si in cazul nostru ne face sa fim ce suntem, mamifere evoluate cu o puternica dorinta de imperechere. Totusi, fara o secretie corecta si constanta de testosteron te asigur ca pentru tine sau oricine, diferenta dintre doua femei goale (una de 25 de ani good lookin’ si una de 80)ar fi facuta de sa zicem diferenta de inaltime sau de expresivitatea fetei nicidecum despre formele anatomice. Aspectele ce tin de instinctul sexual nu ar exista, ar fi ceva de genul “bai, parca le mai faceam ceva femeilor tinere”. Asa ca pentru mine hormonii “rules ”
    si ca tot veni vorba, “Like” pentru o eventuala aprobare a legii sterilizarii chimice a pedofililor. Dupa “tratament” nu ar mai fi atrasi de copilasi pentru ca inhibarea secretiei de hormoni ar domina eventualul instinct. Hai noroc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *